Online inspiratiesessie 16 maart 2022 | VSO en of praktijkonderwijs

Deze online inspiratiesessie, gericht op het VSO en praktijkonderwijs vindt plaats van 15.00 uur tot 17.00 uur via Zoom. Deelname is gratis, aanmelden is wel verplicht.

De sprekers  krijgen 10 minuten om te pitchen, daarna kun je als deelnemer met twee van hen nader kennismaken en gaan we in twee rondes uiteen in zelf te kiezen break-out rooms. We sluiten af met een plenaire wrap-up.

Anders, maar hoe?

Hoe vakoverstijgende beeldende vorming in het praktijkonderwijs kan bijdragen aan de ontwikkeling van de basisvaardigheden lezen en schrijven van de leerlingen.

Door: Monica Schokkenbroek, kunstenaar en docent beelden vorming bij Kunst op Recept

– Wat is vakoverstijgend onderwijs,  welke vormen heb je?
– Met een lessenserie (letters zijn leuk) laten zien hoe je vakoverstijgend onderwijs kan aanpakken vanuit kunstonderwijs en wat je samen met andere vakken zou kunnen doen.
– De ideale situatie: ingebed in het beleid van school, werken vanuit een thema (verankeren).

Toekomstbewustzijn in het VSO​

Future Me is onderwijsvernieuwing waarin vmbo- en vso-leerlingen samen met kunstenaars hun gewenste toekomst ontdekken en leren hoe zij krachtig en bewust hun talenten kunnen inzetten om daar te komen.

Door: Sunyoung Glebbeek van Future Me

Future Me is een onderwijsvernieuwing waarin vmbo- en vso-leerlingen samen met kunstenaars hun gewenste toekomst ontdekken en leren hoe zij krachtig en bewust hun talenten kunnen inzetten om daar te komen. De kracht van een Future Me-lesprogramma ligt in de unieke samenwerking tussen leerlingen, docenten en kunstenaars.

Aan de hand van parels uit de praktijk laten we zien hoe jongeren in het VSO middels kunst- en cultuurlessen van kunstenaars over toekomstbewustzijn kunnen groeien en bloeien. Dit doen we aan de hand van: verhalen van docenten, kunstenaars en het werk van leerlingen.

Regeling cultuureducatie vmbo vso pro

Alles wat je moet weten om de regeling cultuureducatie aan te kunnen vragen.

Door: Petra Janssen Duyghuysen en Ingrid Henzen van het Fonds voor Cultuurparticipatie

Wil jij meer en betere cultuureducatie op het vmbo, vso of pro? Binnen deze regeling kan je geld aanvragen voor cultuureducatieve projecten binnen drie verschillende fases:
– kennismaken en uitproberen

– samen ontwikkelen

– resultaten verduurzamen

De fases hebben ieder hun eigen inhoud, criteria, budget, bedragen en aanvraagperiode. We vertellen alles wat je moet weten om deze regeling aan te kunnen vragen.

Een nieuw toekomstperspectief

 Theaterwerkplaats Tiuri over de investering in de talentontwikkeling van performers met een (cognitieve) beperking.

Door: Yfje van der Pas en Johan Magielse van de Theaterwerkplaats Tiuri

Theaterwerkplaats Tiuri investeert in de talentontwikkeling van performers met een (cognitieve) beperking. Het ongekende talent van de spelers wordt zichtbaar, waarmee zij een fundamentele impact maken op het hedendaagse culturele en maatschappelijke veld.  Zij ontwikkelen zich bij Tiuri via stage, opleiding en werk tot professionele performers. Het is een artistieke en persoonlijke ontwikkeling. Dit proces noemen wij talentontwikkeling en begint en eindigt in het speciaal onderwijs. De basis wordt steeds gevormd door delen: van onze opgedane kennis, ervaring en werkwijze. Dit doen we via de spelers. Speler Johan en speciaal onderwijscoördinator Yfje vertellen.

NEXT STOP 2022 wordt georganiseerd door: