Online sessie 9 maart 2022 | SO en SBO

Deze online inspiratiesessie, gericht op het SO en SBO vindt plaats van 15.00 uur tot 17.00 uur via Zoom. Deelname is gratis, aanmelden is wel verplicht.

De sprekers  krijgen 10 minuten om te pitchen, daarna kun je als deelnemer met twee van hen nader kennismaken en gaan we in twee rondes uiteen in zelf te kiezen break-out rooms. We sluiten af met een plenaire wrap-up.

De zoektocht! Welk pad ga jij bewandelen?

Hoe een SBO school in Tiel en Groningen elkaar hebben gevonden en geholpen bij het opstarten van atelieronderwijs waarbij kunst en cultuur centraal staat.

Door: Johanneke Stoeller van De Wissel in Tiel en Mirjam Prins van de SBO Fiduciaschool in Groningen

​De zoektocht naar een school waarbij kunst en cultuur gecombineerd met praktijkvakken geïntegreerd is in het onderwijsaanbod. In deze presentatie wordt uitgelegd hoe De Wissel in Tiel zijn zoektocht is begonnen en door middel van bemiddeling vanuit de adviesorganisatie kunst en cultuur is geëindigd bij SBO Fiduciaschool in Groningen. ​

Erfgoededucatie voor het SO

Hoe werken wij als Regionaal Archief Rivierenland met het SO in Tiel.

Door : Jacoline Zilverschoon van Regionaal Archief Rivierenland

Als je googlet op museum en speciaal onderwijs krijg je weinig hits. Alleen de grote musea, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh, hebben educatie materiaal. Er zijn vrij weinig kleinere musea die op dit moment programma aanbieden voor het Speciaal Onderwijs. Op het eerste gezicht lijkt het een moeilijke match: te ingewikkeld of onze collectie sluit onvoldoende aan op de doelgroep. Het Regionaal archief Rivierenland ontvangt regelmatig leerlingen uit het speciaal onderwijs. Aan de hand van enkele mooie voorbeelden uit onze praktijk geeft het handvatten hoe je met deze doelgroep aan de slag kan gaan.

Droomweg/GAAF

Ontdekken en ontwikkelen van onaangeraakt talent in het SBO.

Door: Siske Zwiers van Koo Kunstonderwijs

​In 2017 deed Siske Zwiers onderzoek naar hoe je kinderen in het speciaal onderwijs het best kunt bijstaan in het ontwikkelen van hun creatieve talenten. Want juist voor deze doelgroep kan actieve kunstbeoefening bijdragen aan bijvoorbeeld het versterken van zelfvertrouwen, verbinding en creatieve ontwikkeling. Uit het onderzoek is Droomweg/GAAF uit ontstaan: een bijzonder kunstproject voor kinderen op het SBO. Droomweg/GAAF bestaat uit drie etappes:
1. Verbreding onder schooltijd
2. Verdieping onder of buiten schooltijd
3. Participatie

Hoe zijn de resultaten uit het onderzoek vertaald naar een succesvol project dat nu voor het derde jaar op rij op verschillende SBO-scholen in Den Haag wordt georganiseerd? Kijk mee!

NEXT STOP 2022 wordt georganiseerd door: