Sessie 2.5 | De inclusieve werkmethodes van Misiconi Dance Company en Introdans : Ambitieus werken naar potentieel

 Introdans: Doe het maar gewoon als een pro…

Introdans maakt producties waarin een gemengde cast optreedt. Vaak gaat het om een professionele danser van Introdans, die het toneel deelt met een gast die uit een totaal andere wereld komt dan die van beroepsdanser. Dat zijn dan partners met danspotentie maar niet altijd een hogere opleiding in dans. In deze sessie neemt Adriaan Luteijn, artistiek manager/ choreograaf bij Introdans deelnemers mee in zijn aanpak, die er op neer komt, dat krachten werkelijk worden gevonden en verbonden als het hele proces de structuur van een normale werksessie van het balletgezelschap Introdans weerspiegelt. Luteijn gaat er van uit dat de mens liefst op zijn/haar top wil presteren, en dat een productie aan kracht wint als we daar de tools van het professionele proces gebruiken.

Misiconi: thinking is design doing ?
Misiconi is een dansgezelschap met ongelijkheid als grootste troef. Het gezelschap is gevestigd in Rotterdam Zuid en kent drie aftakkingen. Misiconi Company, Misiconi Community en Misiconi centre of expertise. Misiconi Company is zeer waarschijnlijk de bekendste, een professioneel bedrijf met inclusieve podiumkunsten en dansvoorstellingen. Deze dansvoorstellingen zijn regionaal, nationaal en ook internationaal. De organisatie staat onder leiding van gerenommeerd choreografe Joop Oonk, die tevens in 2021 voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen is genomineerd.

Tijdens NEXT STOP presenteert Joop Oonk van Misiconi een aantal tools uit de Shift Dance methodiek en hun nieuwe ontwikkeling Design Thinking = Design Doing. Shift Dance (2019 tm 2021) werd ontwikkeld i.s.m. Northern Ballet en Psico Ballet. Het is geïnspireerd op het Wheel of Creativity, ontwikkeld door Caroline Redmond in 2004. Het wiel is inhoudelijk veranderd met en voor dans termen en pedagogische doeleinden. Het wiel is in het proces en documentatie gebruikt bij toetsmomenten en als documentatie van iemands voortgang. Met als doel dansers met een leermoeilijkheid en of beperking te helpen bij het groeien naar hun potentieel als professionele dansers. Het wiel werd tot nu toe altijd door de docent ingevuld.

Misiconi werkt momenteel de bestaande methodiek uit tot een inclusief design in samenwerking met ST-DUO een graphic designers duo. Design Thinking = Design Doing is een tool die ingezet kan worden bij persoonlijke groei, reflectie en het verkrijgen van autonomie van de doelgroep. een succesvol ontwerp dat de doelgroep in staat stelt om autonomie en authenticiteit te voelen en hun eigen persoonlijke groei inzichtelijk te maken. Om dit te bereiken ontwikkelen ST-DUO en Misiconi een inclusieve ontwerpmethode waarin experiment en samenwerking met de doelgroep een essentieel onderdeel is van het proces.

Deze workshop

  • Wordt gegeven door:

    Adriaan Luteijn en Joop Oonk

  • Is geschikt voor SO, SBO, VSO en Pro
  • Voor deze sessie zijn in totaal 50 plekken beschikbaar. Je kunt je aanmelden voor de workshop als je in het bezit bent van een ticket.

Tickets bestellen

NEXT STOP 2022 wordt georganiseerd door: